← ফুৰি যাওক

বনবোন্দা

bon.bo’n.da

অৰ্থ

1.

<p><dd><b>হেপা/হাপা</b>বোৰ <b>ইউৰোপ, পশ্চিম এচিয়া</b> আৰু <b>আফ্ৰিকা</b>ত কম-বেছি পৰিমানে পোৱা যায় | ইহঁতে সৰু-সৰু স্তন্যপায়ী প্ৰাণী, চৰাই বা তেনে ধৰণৰ সৰু জীৱ ভক্ষণ কৰে | ঘৰচীয়া মেকুৰী হাপাৰ উত্তৰসূৰী বুলি ধাৰণা কৰা হয় | হাপাৰ বিভিন্ন উপপ্ৰজাতি বিভিন্ন ঠাইত বিস্তৃত হৈ আছে যদিও ইহঁতক মূলত তিনি ভাগত বিভক্ত কৰিব পাৰি:<dd>(i) <b>আফ্ৰিকান হাপা (লীবিকা শ্ৰেণী):</b> পশ্চিম আফ্ৰিকাৰ বাহিৰে প্ৰায় সমগ্ৰ আফ্ৰিকা জুৰি বিস্তৃত হৈ আছে |</dd><dd>(ii) <b>ইউৰোপীয় হাপা (চিলভাস্ত্রিচ শ্ৰেণী):</b> নৰৱে, চুইডেন আৰু ফিনলেণ্ডৰ বাহিৰে প্ৰায় সকলোবোৰ ইউৰোপীয় দেশতে পোৱা যায় |</dd><dd>(iii) <b>ভাৰতীয় হাপা (অৰনাটা শ্ৰেণী):</b> মধ্য পূৱ আৰু উত্তৰ পূৱ ভাৰতৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ৰাচিয়া, চীন আদিলৈকে পোৱা যায় |</dd><p><dd>মেকুৰীৰ দৰে হাপাবোৰেও পৰিস্থিতিৰ লগত খহজে খাপ খাই যাব পাৰে | গাৰ বৰণ পাতল মুগা আৰু মাজে মাজে ক'লা ক'লা পটি থাকে | দীঘলে প্ৰায় ৪৫ - ৮০ চে. মি. আৰু ওজন প্ৰায় ৩ - ৮ কিলোগ্ৰাম হয় | ওখি প্ৰায় ৩৫ চে.মি. আৰু নেজডাল প্ৰায় ৩০ চে.মি. পৰ্য্যন্ত দীঘল হয় | ভাৰতীয় হাপাবোৰ তুলনামূলকভাবে সৰু আৰু গোটেই শৰীৰত পাতল মটীয়া ৰঙৰ মাজত ক'লা ক'লা ফোঁট থাকে | কেতিয়াবা অৱশ্যে পটিযুক্ত হোৱাও দেখা যায় | হাপাবোৰে প্ৰায় ৩ বৰ্গ কি.মি. পৰিসৰৰ অঞ্চলৰ ভিতৰতে বিচৰণ কৰি থাকে |</p></dd>

The <b>wildcat</b> (<b><i>Felis silvestris</i></b>) is a small felid native to <b>Europe</b>, the <b>western part of Asia</b>, and <b>Africa</b>. It is a hunter of small mammals, birds, and other creatures of a similar size. The ubiquitous domestic cat (<b><i>Felis silvestris catus</i></b>) is the predecessor of the wildcat. There are several subspecies distributed in different regions. Among them, three distinct populations of the wild cat have been widely found: <dd>(i) The African wild cat (Lybica group) ranges throughout Africa and the Middle East, with exception of western Africa where there are rainforests.</dd><dd>(ii) The European wild cat (Silvestris group) inhabits the coniferous and deciduous woodlands everywhere in Europe but not in Scandinavia (Norway, Sweden, Finland).</dd> <dd>(iii) The Indian wild cat (Ornata group) inhabits the semi-desert and steppelands in parts of the Middle-East & N-E India, Russia, and China.</dd><p><dd>In its native environment, the wildcat is adaptable to a variety of habitat types: <b>savanna, open forest, </b>and <b>steppe</b>. Although domesticated breeds show a great variety of shapes and colours, wild individuals are <b>medium-brown with black stripes, between 45 and 80 cm in length, and weigh between 3 and 8 kilograms. Shoulder height averages about 35 cm and tail length is about 30 cm.</b>The Indian wild cat (<b><i>Felis silvestris ornata</i></b>), the cats living in the <b>North-East India and eastern parts</b> of their range tend to be smaller. They have a <b>light sandy ground color with brown spotted markings</b>, which sometimes converge into stripes along their backs.</dd></p> <p><dd>The wildcat is extremely timid. It avoids approaching human settlements. It lives solitarily and holds a territory of about <b>3 km²</b>. A study by the <b>National Cancer Institute</b> suggests that all current house cats in the world are descendants from a group of self-domesticating wildcats <b>10,000 years </b>ago, somewhere in the <b>Near East</b>.</p></dd>

জাতিবাচক বিশেষ্য

সমাৰ্থক শব্দ

উৎস: xobdo.org. সম্পূৰ্ণ উৎসৰ বিৱৰণ

বনবোন্দা · অসমীয়া অভিধান